Mengeluh itu haram??

by - June 01, 2012

Pada zaman dahulu ada seorang yang bernama Abul Hassan yang pergi haji di Baitul Haram. Diwaktu tawaf tiba-tiba ia melihat seorang wanita yang bersinar dan berseri wajahnya. "Demi Allah, belum pernah aku melihat wajah secantik dan secerah wanita itu, tidak lain kerana itu pasti kerana tidak pernah risau dan bersedih hati." Tiba-tiba wanita itu mendengar ucapan Abul Hassan lalu ia bertanya, "Apakah katamu hai saudaraku ? Demi Allah aku tetap terbelenggu oleh perasaan dukacita dan luka hati kerana risau, dan seorang pun yang menyekutuinya aku dalam hal ini."

Abu Hassan bertanya, "Bagaimana hal yang merisaukanmu ?" Wanita itu menjawab, "Pada suatu hari ketika suamiku sedang menyembelih kambing korban, dan pada aku mempunyai dua orang anak yang sudah boleh bermain dan yang satu masih menyusu, dan ketika aku bangun untuk membuat makanan, tiba-tiba anakku yang agak besar berkata pada adiknya, "Hai adikku, sukakah aku tunjukkan padamu bagaimana ayah menyembelih kambing ?" Jawab adiknya, "Baiklah kalau begitu ?" 

Lalu disuruh adiknya baring dan disembelihkannya leher adiknya itu. Kemudian dia merasa ketakutan setelah melihat darah memancut keluar dan lari ke bukit yang mana di sana ia dimakan oleh serigala, lalu ayahnya pergi mencari anaknya itu sehingga mati kehausan dan ketika aku letakkan bayiku untuk keluar mencari suamiku, tiba-tiba bayiku merangkak menuju ke periuk yang berisi air panas, ditariknya periuk tersebut dan tumpahlah air panas terkena ke badannya habis melecur kulit badannya. Berita ini terdengar kepada anakku yang telah berkahwin dan tinggal di daerah lain, maka ia jatuh pengsan hingga sampai menuju ajalnya. Dan kini aku tinggal sebatang kara di antara mereka semua."

Lalu Abul Hassan bertanya, "Bagaimanakah kesabaranmu menghadapi semua musibah yang sangat hebat itu ?" Wanita itu menjawab, 
"Tiada seorang pun yang dapat membedakan antara sabar dengan mengeluh melainkan ia menemukan di antara keduanya ada jalan yang berbeda. Adapun sabar dengan memperbaiki yang lahir, maka hal itu baik dan terpuji akibatnya. Dan adapun mengeluh, maka orangnya tidak mendapat ganti yakni sia-sia belaka."
Insaf aku membaca kisah ini.Malah membuatkan aku merenung kembali ke dalam diriku sendiri.Jauh sekali sikapku dengan kehebatan sikap wanita ini...mampukah aku menghadapinya saat aku diuji sebegini.Kisah wanita ini seperti Jatuh ditimpa tangga..sudah jatuhla ..terkena tangga pula.
Berbalik kepada cerita di atas sesungguhnya..Kesabaran itu amat penting sekali dan perlu wujud dalam setiap orang yang mengaku beriman kepada Allah swt.
Rasulullah s.a.w bersabda dalam firman Allah s.w.t. dalam sebuah hadith Qudsi:
"Tidak ada balasan bagi hamba-Ku yang Mukmin, jika Aku ambil kekasihnya dari ahli dunia kemudian ia sabar, melainkan syurga baginya."  
Begitu juga mengeluh. Perbuatan ini sangat dikutuk oleh agama dan hukumnya haram.
 Rasulullah saw bersabda,:
" Tiga macam daripada tanda kekafiran terhadap Allah, merobek baju, mengeluh dan menghina nasab orang." 
Rasulullah s.a.w pula,
" Mengeluh itu termasuk kebiasaan Jahiliyyah, dan orang yang mengeluh, jika ia mati sebelum taubat, maka Allah akan memotongnya bagi pakaian dari wap api neraka." (Riwayat oleh Imam Majah)
so..kawan2..marilah sejenak kite muhasabah diri semula apa yang telah kite buat selama nie.Banyak sangat kite menzalimi diri sendiri...

Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosa aku,kejahilan aku dalam bernafas sebagai jiwa hamba

You May Also Like

7 comments

 1. Dugaan datang tnpa mngira masa....hnya kesabaran yg perlu ada dlm diri....cerita tu buat kita brfikir dan brsama muhasabah dri....

  ReplyDelete
 2. Allah turunkan ujian kerana Dia sayangkan hamba-hambaNya dan Dia inginkan kita mengingatiNya selalu ..

  ReplyDelete
 3. betui.itu la tnd kasih sygNya

  ReplyDelete
 4. subhanallah:) hebatnya perempuan tu.. hana sungguh tertarik dengan kisah nie.. akan hana amek sebagai pngjaran. terima kasih berkongsi ;)

  jum up kan follower anda ;)
  http://dhyeahana.blogspot.com/2012/05/saya-mahu-follower-tegar.html

  ReplyDelete
 5. mmm... mengeluh gak lani..ehhe..benda ni spontan...amacm ni..

  ReplyDelete