Syria oh syiria

by - May 30, 2012

sumber dari :

  •  http://belanakona.blogspot.com/2012/02/apa-yang-berlaku-di-syria-sekarang.html
  • https://muzir.wordpress.com/2011/12/07/perkongsian-revolusi-syria-oleh-dr-khaled-hasan-hindawi/
credits to: spreadsalam

Tangisan demi tangisan, ketakutan demi ketakutan,pertumpahan darah di merata tempat, bergelimpangan tubuh yang tidak bernyawa lagi,bunyi das tembakan bersahut-sahutan,gegaran kereta kebal seperti sudah biasa didengari..hanya air mata dan doa sentiasa di bibir mereka.( dapatkah anda semua merasai nya betapa perit dan sengsaranya rakyat syria saat ini?)malah tiada beza usia..semua nya dibunuh dengan kejam.bayi,kanak2 dibunuh sesuka hati tanpa belas kasihan,wanita dirogol dan dibunuh malah ada yang dipotong/dikerat2, lelaki di tanam hidup2.Begitulah jenis kekejaman yang dilakukan oleh rejim Basyar.SIAPA PULAK BASYAR INI??

Basyar Al-Assad ialah pemerintah di negera Syria  yang kini memerintah selama 11 tahun.Syria telah menjadi negara yang diperintah oleh diktator(pemerintah mutlak, terutamanya yang merampas kuasa tanpa mengikut perlembagaan dan menggunakannya secara zalim)
Fakta kekejaman rejim Basyar terhadap revolusi di Syria sekarang menunjukkan kematian 8,500 orang penyokong revolusi, 39,000 orang cedera, sementara 19 doktor serta 40 orang pesakit sebuah hospital di Doma dibunuh dan 180,000 tahanan dalam penjara diseksa yang mana 413 orang darinya mati dalam tahanan.


Revolusi di Syria bersangkut-paut dengan tiga sebab utama
penindasan rakyat lebih 40 tahun,
kebangkitan rakyat di negara-negara Arab lain
insiden 20 remaja menconteng dinding dengan menulis “RAKYAT MAHU JATUHKAN KERAJAAN

Dari situlah bermulanya demonstrasi yang semakin hari bertambah momentumnya dari hanya ratusan ribu hingga pada hari ini 3 juta demonstran telah mengadakan tunjuk perasaan di 157 bandar seluruh Syria mendesak Basyar berundur.

Apa YANG KITA boleh bantu?
  • Memperbanyakkan doa & qunut nazilah. Sebutkan secara jelas tentang Syria dalam doa harian kita. (termasuk juga Palestin dll)
  • Mengambil berat akan isu ini dan menyedarkan rakan-rakan yang lain, bukan hanya hidup dalam kepompong dunia sendiri tanpa mengambil tahu isu semasa.
  • Gunakan saluran yang ada untuk menghebahkan kesedaran pada orang ramai. Gunakan facebook, blog, twitter dan lain-lain untuk isu ini. Bukan setakat share kisah hidup & video bola sahaja.
  •  Menderma jika kutipan derma dibuat.
  •  Gunakan minda mahasiswa untuk buat apa sahaja cara yang anda fikir relevan untuk dilakukan.
“Hendaklah kamu berdoa untuk saudara-saudara kamu di Syria dengan ikhlas, siang dan malam supaya Allah membantu mereka dan membebaskan mereka daripada kezaliman pemerintah mereka.” 
OLEH ITU,apa yang mampu ku lakukan share sedikit ilmu ini ..untuk kite tahu apa yang berlaku dengan saudara seislam kite di sana.Disaat kite menghirup udara segar di sini ..mereka pula menghidu bau2 mayat, darah ... Kesian mereka.Doakan mereka..
dikesempatan ini, aku nak ajak kawan2 semua untuk meletakkan banner( floating ) di blog kalian semua tanda anda prihatin.

mohon copy dan paste kan di HTML/javascript.
<div style='display:scroll; position:fixed; bottom:5px; left:5px;'><blink> Pray for their safety! </blink> <a href="http://2.bp.blogspot.com/-bSiMqOur6f8/T8WgRkmVSaI/AAAAAAAAB1Q/-mcr74JWSGs/s1600/121034308705819878_zFSMJXIc_c.jpg" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" height="150" src="http://2.bp.blogspot.com/-bSiMqOur6f8/T8WgRkmVSaI/AAAAAAAAB1Q/-mcr74JWSGs/s200/121034308705819878_zFSMJXIc_c.jpg" width="120" /></a> </div>
Hasilnya akan jadi begini::
                                                            


Pray for the safety!

You May Also Like

2 comments